Asuntolaiva kotina: ehdoton ei vai jännittävä vaihtoehto?

Asuntolaiva on siis vakituiseen asumiseen tarkoitettu, ja sen mukaisesti varusteltu, vene tai laiva. Niitä on monen kokoisia ja mallisia, mutta Euroopassa useimmiten kyseessä on normaali vesikäytössä ollut vene tai laiva, jota on teknisesti sekä rakenteellisesti muokattu sopimaan jokapäiväiseen asumiseen.

Suomenlahden surullisesta
Suomenlahden surullisesta

Kaukomaissa tavanomaisempaa on ponttoonin tai lautan päälle rakennettu asuintalo, tosin ne ovat todellisuudessa kelluvia koteja (floating homes) eikä niinkään asuntolaivoja, vaikka periaate on sama – veden päälle asuminen ja eläminen. Kelluvat kodit eivät kuitenkaan sovellu merellä liikkumiseen, joten ne eivät täytä asuntolaivan kriteereitä. Euroopassa on jopa asuntolaiva-asumiselle pyhitettyjä kyliä, jotka toimivat niin yhteisöinä kuin turismikohteina. Muun muassa Hollannista ja Englannista löytyy alueita, jossa on kymmeniä ellei satoja asuntolaivoja ‘parkissa’ pitkin jokea, jota turistitkin käyvät ihmettelemässä. On ymmärrettävää, että Suomen kaltaisessa maassa, jossa vesistöt ovat jäässä osan vuodesta, asuntolaiva-asuminen ei ole ainakaan vielä kovinkaan tuttua. Tosin Suomestakin löytyy asuntolaiva-asumiseen tarkoitettu yhdistys, josta kerrotaan kyseisen asumismuodon olevan “uusi ja kasvava” myös Suomessa. Jäseneksi voi liittyä myös vasta osto- tai rakennusaikeissa oleva asuntolaivaintoilija. Kuten perinteisesti kuuluukin, yhdistyksen jäsenten alukset ovat niin asumis- kuin merkikelpoisia, täyttäen aidon asuntolaivan kriteerit. Toki osa jäsenistä pitää asuntolaivaa suomalaiseen tapaan kesäasumismuotonaan nostaen aluksen säilytykseen talven ajaksi. Toiset jäsenet arvostavat juuri sitä, että kodin voi siirtää minne tahansa, purjehtien muualla maailmassa silloin, kun Suomen vedet ovat jäässä. Asuntolaivapaikat toimivat samalla periaatteella kuin asuntovaunuilu Suomessa, alusta ei voi pysäköidä ihan minne tahansa. Vielä toistaiseksi asuntolaivapaikat ovat auki Suomessa, tosin ehdotukset ja alustavat kaavailut ovat edistäneet asiaa jo jonkin verran.

Virallistuuko asuntolaiva-asuminen Suomessakin?

Suomen ensimmäistä asuntolaivasatamaa suunnitellaan Herttoniemenrannan Kipparlahteen. Sinne muuttoa suunnittelevat Mervi ja Christian Wennerstrand kertovat, että eivät ole ainoita asuntolaiva-asujia Suomessa, sillä nykyisestä asuinpaikasta Hietalahdessa löytyy muutamia muitakin asuntolaivoja. Pariskunta on perustanut Asuntolaivurit ry:n, jolla pyrkivät kokoomaan Suomen asuntolaivurit yhteen edistämään virallisen sataman pystyttämistä. Wennerstrandit ovat asuneet asuntolaivassa jo 16 vuotta. Heidän mukaan suurin etu virallisessa asuntolaivasatamassa olisi se, että asukkaat pääsisivät kunnallisten viritelmien piiriin. Tämä tarkoittaa, että alukset olisivat muun muassa kunnallisen veden piirissä. Toistaiseksi vedet täytyy hoitaa itse, esimerkiksi tilaamalla kuutiohintaan säiliöautolla toimitettua vettä kuten Wennerstrandit tekevät. Koska Suomessa ei vielä saa virallisesti asua asuntolaivassa, myöskään postia ei saa käännettyä laiva-osoitteeseen. Asuntolaivoille tarkoitettu virallinen paikka saattaisi tuoda mukanaan myös sen, että postit saa suoraan kotiosoitteeseen. Wennerstrandit möivät omakotitalonsa jo 2000-luvun alkupuolella, kun vaimo totesi, kuinka turhaa oli kantaa kimpsuja ja kampsuja aina aluksen ja kodin väliä, vaikka suurin osa ajasta tuli vietettyä veneellä. Myös pariskunnan lapset kulkivat alussa merellä mukana, nyt he ovat jo täysi-ikäisiä ja ovat muuttaneet omilleen. He kertovat, ettei laiva-asuminen haitannut ollenkaan – päinvastoin lapset iloitsivat, kun koti muuttuikin lähemmäksi Helsingin keskustaa! Aluksi Christian ja Mervi seilasivat isolla entisellä Britannian laivaston tukialuksella nimeltään Ettrick. Alus oli pinta-alaltaan noin 85 neliömetriä. Nykyinen pienempi koti on vain noin 15 metriä pitkä laiva, joka rakennettiin Savonlinnassa huvialukseksi. Kotia ei välttämättä edes uskoisi asuntolaivaksi ellei sisällä ollessa tuntisi hentoa aaltojen heilahduntaa, tai huomaisi lattiaan tiukasti pultattuja huonekaluja. Mervi ja Christian Wennerstrand kertoo viettävänsä jälleen ensi kesän välimeren maisemissa, sormet ristissä odotellen, koska saavat virallisesti muuttaa laivaansa Suomen päässä!