Eksoottisia elämyksiä ja hemmottelua

Lähes jokainen meistä on käynyt Tukholmassa tai Tallinnassa risteilemällä. Helsingistä ja Turusta pääsääntöisesti lähtevät massiiviset autolautat kyntävät meren yli hitaasti ja majesteettisesti. Meno laivan sisällä sen sijaan ei aina ole kuninkaallista.

Karibia
Karibia

Ajatus siitä, että seuraava risteily voisi alkaa vähän Suomen rajojen ulkopuolelta alkaa houkuttamaan viimeistään silloin, kun tahmealta tanssilattialta poistuessaan joku onnellinen risteilijätoveri puolihuolimattomasti heilauttaa loput irlantilaisesta kahvistaan etumuksille laimean “sori”:n säestämänä. Seesteisemmät vedet odottavat.

Karibia, Välimeri vai Gröönlanti

Kun alkaa etsimään itselleen sopivaa kansainvälistä risteilyä, saattaa tarjonnan paljouteen hukkua. Useat suomalaiset matkatoimistot järjestävät valmismatkoja ympäri maailmaa, joten ensimmäiseksi on hyvä valita kartalta joku itselleen mieluinen kiintopiste.Karibia, Välimeri ja Norja ovat suomalaisten kestosuosikkeja. Viimeisimpänä markkinoille on tullut arktisia risteilyjä, jos vaikka Suomen talvi ei ole ollut tarpeeksi kylmä ja lumirikas. Jokaisella kohteella on puolensa, ja trooppinen ilmasto ei ole kaikkien mieleen. Toinen keino kartoittaa risteilymahdollisuuksia on valita ensin laivayhtiö, joka miellyttää. Nopealla nettihaulla löytää vuosittaisia arvosteluja eri varustamojen laivoista. Hinta ei aina korreloi laatua ja kannattaa muistaa myös subjektiivisuus loma-arvosteluissa, eri ihmiset arvostavat erilaisia asioita. Yksi asia, joka myös kannattaa ottaa huomioon risteilijää valitessa, on sen koko. Pienimmät alukset saattavat ottaa alle tuhat matkustajaa, kun taas maailman suurimmat risteilijät henkilökunta mukaan lukien lähentelevät jo kymmenen tuhannen rajaa kapasiteetissaan. Mitä suurempi matkustajamäärä sitä todennäköisempää on, että ainakin seisovassa pöydässä ruotsinristeilyn kokemuksesta on hyötyä. Kärsivällisyys kunniaan!

Gröönlanti
Gröönlanti

Viihdykettä ja viiniä

Arktisilla risteilyillä valaita bongatessa tai Norjan vuonoja ihastellessa risteilyn pääpaino on uusien paikkojen ja luonnon tarkastelulla. Rauha ja seesteisyys on yleensä taattua, mutta saattaapa mukaan mahtua muutama kovaääninen jenkkikin. Karibian ja Välimeren risteilyt vuorostaan painostavat enemmän kaupunkimatkailuun. Kuten tyyliin kuuluun, reitin varrella pysähdytään kuuluisissa ja maineikkaissa kohteissa, kuten Barcelonassa, Miamissa tai Cozumelissa Meksikossa. Ajatuksena on, että matkustajat pääsevät jaloittelemaan ja ihastelemaan kohdekaupungin kulttuuria ihan kuin Lemmenlaivalla konsanaan. Suurin osa ajasta vietetään tietenkin itse risteilijällä. Kun auringonpalvominen, torkkuminen ja uima-altaaseen pulahtaminen alkaa kyllästyttää, nykyajan risteilijöillä on viihdykettä vuorokauden ympäri. Elokuvateatterit, erilaiset urheilumahdollisuudet koripallosta luisteluun, kauneudenhoitopalvelut ja kasinot ovat maailman suurimpien risteilijöiden perusrekvisiittaa. Niitä ei ehkä löydä vuonoristeilyiltä, mutta mitä kaikki matkustajat odottavat innolla, on ruoka.

Hienoa risteilypaketeissa on, että ne yleensä sisältävät täysylläpidon. Jos etukäteen on latonut tarpeeksi rahaa tiskiin, ainoat asiat, joihin rahaa kuluu on matkamuistot ja mitä maissa kuluttaa. Tosin kannattaa ehkä valita se rannekevaihtoehto, jossa kaikki alkoholijuomat eivät kuulu matkan hintaan – merisairaus ja krapula eivät ole se paras yhdistelmä. Perinteiseen tapaan viihde kuuluu myös risteilyn ohjelmaan. Isoilla laivoilla on isot showt, ja suurimmat niistä esittävät täyspitkiä musikaaleja matkustajien iloksi. Sitten tietenkin eri yökerhojen omat pienemmät musiikki- ja tanssinumerot siihen kaupan päälle ja iloiset illat ovat taattuja. Suomesta tehdään vuosittain jonkun verran kanta-asiakas matkoja kansainvälisille risteilijöille. Turvana näissä on, että mukana on kotimainen risteilyisäntä tai -emäntä ja tietää, että muitakin suomalaisia on mukana. Jos ajatus kaikelle kansalle suunnatusta risteilystä hirvittää, on olemassa myös teemaristeilyjä. Tuttu Lontoosta käy kerran vuodessa Karibialla risteilyllä, joka on suunnattu metalli-musiikin ystäville. Laiva täynnä tummiin pukeutuneita pitkätukkia ei ole stereotyyppinen kuva perinteisestä risteilystä. Ja on olemassa muitakin pelkästään aikuisille suunnattuja risteilyjä. Yksi aluksista ei ota matkustajikseen alle viisikymppisiä ja nudisteillekin on olemassa omat laivansa. Joten seuraavalla kerralla kun löydät itsesi matkalla Tallinnaan laivalla, joka on täynnä iloluontoisia matkakumppaneita laulamassa karaokea kahdeksalta aamulla muista – on olemassa myös muita vaihtoehtoja nauttia merimatkailusta.