Kesätapahtumien aatelinen Savon sydämessä

Suomessa ei kesällä tapahtumista ole puutetta. Lukuisat kesäteatterit, eukonkannot ja suvisoitot täyttävät maan ja jokaisella kaupungilla on ainakin yksi erityinen juhla, jota järjestämällä iloitaan vuosittain kotimaaan suloisesta suvesta.

Savonlinnan Oopperajuhlat
Savonlinnan Oopperajuhlat

Yksi tunnetuimmista kesän tapahtumista on jo vuosia ollut Savonlinnan Oopperajuhlat. Vuodesta 1965 aina nykypäivään asti on Oopperajuhlat vuosittain viihdyttänyt lomalaisia ja virallisempia vieraita Olavinlinnan hienoissa puitteissa leppoisen suven keskellä. Vuosi vuodelta yhä kansainvälisempi vierasjoukko löytää itsensä Savon sydämeen.

Tunnustettu ja maailmalla tunnettu

Aino Acté järjesti Olavinlinnassa ensimmäiset Oopperajuhlat jo vuonna 1912. Perinne jatkui joitakin vuosia, mutta jäi sitten pitkäksi aikaa unholaan. 1970-luvulla Martti Talvela toimi Oopperajuhlien taiteellisena johtajana, ja juhlien maine kiiri kansainvälisille markkinoille. Oopperajuhlilla on vuosien saatossa ollut useita kotimaisia oopperan kantaesityksiä. Vierailevia oopperataloja nähdään nykyään melkein vuosittain ja esimerkiksi Italia, Eesti ja Iso-Britannia ovat tuoneet Savonlinnaan parasta osaamistaan. Vastavuoroisesti Savonlinnan Oopperajuhlat on vienyt omia tuontantojaan taiteenystäville maailmalle. Oopperan kuoro on aina muodostettu suomalaisista oopperan intohimoisista harrastajista ja vuosittain siihen voi halutessaan hakea kuka vaan oopperalaulamista harrastava, mutta yleensä joukossa on enimmäkseen jo koulutuksessa olevia aloittelevia taiteiijoita. Kansainvälisiäkin laulajia hyväksytään tähän vuoden mittaiseen pestiin. Koska tarve uudistua ja saada uusia musiikin ystäviä ulottuu myös korkeakulttuurina pidettyyn oopperaan, Savonlinnan Oopperajuhlat muokkaa ohjelmistoaan modernimmaksi joka vuosi. Tänä vuonna juhlilla esiintyy Apocalyptica, ryhmä kotimaisia sellistejä, soittaen Metallicaa. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen yleisö löytää tämän klassisen ja metallimusiikin yhdistelmän Olavinlinnassa. Nykyään Oopperajuhlat on venynyt kuukauden mittaiseksi spektaakkeliksi ja kävijämäärä on noin 60 000 vierailijaa kaudessa. On arvioitu, että 10 prosenttia Oopperajuhlilla käyjistä on ulkomaalaisia. Tarjonta on monipuolista ja kaikki juhliin liittyvät konsertit eivät tapahdu Olavinlinnassa. Lapsetkin on huomioitu ohjelmistossa, heille on kesällä 2018 luvassa Vahtikoira Veikon iloittelua.

Näe ja tule nähdyksi

Klassinen kysymys, kun menee Savonlinnan Oopperajuhlille on, kuinka pukeutua. Olavinlinna ei ole tunnettu eristyksistään, joten kuumalla ilmalla sisällä saattaa olla kuin huonosti lämmitetyssä saunassa ja jos normaali, suomalainen kesäsää yllättää, tikkitakkikaan ei ole poissuljettu vaihtoehto. Vaikka juhlille ei ole olemassa varsinaista pukukoodia, varsinkin ensi-illoissa vieraat eivät ujostele pukeutua upeisiin iltapukuihin. Historialliset puitteet huomioon ottaen kerrospukeutuminen on suositeltavaa, ja mukulakivi asettaa tietyt vaatimukset jalkineille. Korkokengilläkin voi sipsutella, jos osaa pitää kielen keskellä suuta. Suomen mittakaavassa Savonlinnan Oopperajuhlat on tapahtuma, joka kerää silmäätekevät samaan paikkaan. Kansanedustajat, yritysjohtajat ja muut kuuluisat ja lehdistä tutut kasvot ovat perusyleisöä, kuuluuhan Olavinlinna tiettyjen piirien pakollisiin kesämenoihin. Olavinlinnaan on ihana mennä hyvissä ajoin ennen oopperan alkua ihastelemaan ja haistelemaan tunnelmaa. Jos ilma on kaunis voi ulkona nauttia juoman ja bongailla kuuluisia ihmisiä yleisön joukosta. Väliajalla valitettavasti omaan kokemukseen perustuen kannattaa valita sen välillä, tarvitseeko vessataukoa vai lisää nesteytystä, molempiin ei tunnu kymmeniä portaita kiivetessä olla aikaa.

Ei pelkästään musiikki-iloittelua

Kun Savonlinnaan matkustaa, kannattaa Oopperajuhlien lisäksi nauttia muustakin kaupungin tarjonnasta. Juhlava lounas tai illallinen, on mukava lomamuisto. Savonlinnan ympärillä risteilee muutamia ihastuttavia laivoja, joilla voi nauttia ruuasta kauniiden maisemien hitaasti vaihtuessa. Savonlinna on Oopperafestivaalien aikaan erityisen eloisa. Kävely kaupungilla ja vilskeestä nauttiminen aurinkoisena, kauniina kesäpäivänä kruunaa hienostuneen elämyksen. Entä kun Oopperajuhlat ovat ohi ja musiikin ystävä kärsii vieroitusoireista. Ei huolta, Helsingin Juhlaviikot päättävät kesän festivaalitarjonnan, ja vaikka oopperaa ei olekaan aina tarjolla, voi lomalainen huoletta luottaa korkealaatuiseen, kansainväliseen musiikkitaiteeseen.