Koe valtameret

Suurin osa maapallosta on veden peitossa. Valtameret hallitsevat isointa osaa ja niihin kätkeytyy lukemattomia salaisuuksia. Vasta alle 10 prosenttia valtameristä on tutkittu, joten syvällä maanpinnan alla on vielä paljon sellaista, mitä emme vielä tiedä. Niistä valtamerien aluesta joista tiedämme, löytyy kuitenkin paljon kaunista ja ihailtavaa. Meressä asuu valtavia määriä nisäkkäitä ja kaloja. Yhteensä kaloja asuu valtamerissä jopa 3.5 triljoonaa! Kalojen lisäksi meristä löytyy hylkeitä, haita ja delfiinejä.

Kaikki maapallon meret ovat yhteydessä toisiinsa, mutta ne on lajiteltu eri nimillä, jotta niiden tunnistaminen olisi helpompaa. Maailman meret ovat Tyynimeri, Atlantin valtameri, Intian valtameri, Pohjoinen jäämeri ja Eteläinen jäämeri. Jokaisella merialueella on omat lajinsa, mutta monet lajit matkustavat merten poikki isojakin matkoja. Vuonna 2018 valkohai nimeltä Anne matkusti 12 000 mailia eli reilu 19 000 kilometriä. Voit siis löytää samat elävät olennot olitpa matkalla pohjoisessa tai etelässä. Valtameriä pääsee tutkimaan parhaiten snorklaamalla ja sukeltamalla. Snorklaamiseen ei tarvitse sen kummempia varusteita, sillä siinä ei mennä kovin syvälle merenpinnan alle, mutta sukeltamista varten tarvitsee jo luvan. Snorklaamiseen tarvitset kunnolliset, nenän peittävät uimalasit, snorkkelin ja uimista helpottavat räpylät. Sukellusmatkoja järjestävät organisaatiot eivät päästä sukeltamaan ilman mukana olevaa lupaa. Pääasiallinen syy siihen on turvallisuus, mutta sukellukseen vaadittaviin tarvikkeisiin kannattaa tutustua huolellisesti, jotta sukelluselämyksestä tulisi mahdollisimman hyvä. Valtamerien lämpötila vaihtelee sen mukaan, missäpäin maailmaa olet. Mitä lähempänä olet päiväntasaajaa, sen lämpimämpää on merivesi.

Pohjoinen jäämeri
Pohjoinen jäämeri

Parhaimmat sukelluspaikat

Sukelluspaikkoja löytyy ympäri maailmaa ja riippuen siitä, minkälaista ympäristöä haluat veden alla nähdä, voit valita mieleisesi mukaan. Mikäli sinua kiinnostaa enemmän koralliriutat ja värikkäät kalat, kannattaa ottaa suunnaksi Aasia tai Australia. Esimerkiksi Indonesiassa sijaitseva Raja Ampat eroaa muista pääasiassa lajimäärältään: sen 600 eri koralli- ja 1200 kalalajia! Vielä kyseinen koralliriutta on suhteellisen harvoin vierailtu, joten et joudu törmäilemään muihin sukeltajiin. Muistathan, että korallit ovat myös eläviä olentoja! Jos etsit korallien sijaan uponneita aluksia, suuntaa vanhoille sota-alueille. Esimerkiksi Egyptissä pääsee näkemään 1941 uponnutta Thistlegorm-alusta, joka pommitettiin. Uponneita laivoja ja aluksia on ympäri maailmaa, myös juuri esimerkiksi Indonesiassa ja löytyy niitä Euroopan alueeltakin. Kyproksella pääsee tutustumaan uponneeseen The Zenobia-matkustajalaivaan. Erikoisuuksia löytyy lähempääkin. Virossa Rummun järvi on suosittu sukelluskohde. Kirkkaan turkoosin järven pohjalta löytyy vanha kaupunki, jossa oli louhos. Veden alta löytyy niin rakennuksia kuin elävää luontoa.

Muita tapoja kokea valtameret

Mikäli et ole sukeltaja, voit löytää monia muita tapoja, miten päästä ihastelemaan valtamerten kauneutta lähempää. Erilaiset laivamatkat ja risteilyt mahdollistavat tutustumisen merien syvyyksiin. Muun muassa Pohjoisella jäämerellä voit hypätä kalastajalaivan matkaan, missä voit nähdä luonnossa valaita. Lähes missä tahansa maailmassa voit törmätä delfiineihin. Tunnettuja ja hyviä paikkoja delfiinien näkemisesti on esimerkiksi Azorien saaret ja Uusi Seelanti. Alaska on monien lajien kotipaikka, joten siellä merten isoihin nisäkkäisiin on hyvin todennäköistä törmätä! Alaskassa viihtyvät esimerkiksi tappajavalaaksi kutsuttu miekkavalas. Miekkavalaatkin tosin kuuluvat delfiinien heimoon.

Yhtenä vaihtoehtona on vierailla eri kaupunkien akvaarioissa, jossa pääset tutustumaan ja oppimaan vedenalaisesta maailmasta lisää. Monia lajeja ei kuitenkaan voida tai kannata pitää suljetuissa tiloissa, sillä se ei tee niille hyvää. Kannattaa ottaa etukäteen selvää, ovatko akvaarion olot hyvät. Parhaimmillaan veden asukkaat ovat luonnollisessa ympäristössään. Jotta jälkipolvet voisivat nauttia yhtä kauniista luonnosta, kannattaa olla tarkkana oman hiilijalanjälkensä kanssa. Matkustaessa älä heitä roskia luontoon ja pidä huolta tarvikkeistasi. Maailman valtameret ovat täyttymässä roskista, varsinkin