Kuinka valtameriä voidaan suojella

Jollei aikaisemmin niin viimeistään tänä vuonna maailman valtamerien surullinen tilanne on tullut tutuksi jokaiselle. Kuvat Manilan rantojen peittymisestä muoviroskaan ovat olleet uutisaiheena monissa lehdissä ja uutisissa.

Kuinka valtameriä voidaan suojella
Kuinka valtameriä voidaan suojella

Saastuneiden rantojen lisäksi on voinut lukea, kuinka valtavilla merialueilla kelluu ainakin viisi muoviroskasaarta. Niistä suurin, Hawaijin ja Floridan välissä, vastaa kooltaan noin kuutta Suomen kokoista aluetta. Jättimäistä jätekertymää on seurattu vuosia, ja sen koko kasvaa jatkuvasti. Haitallisen muovin lisäksi meriin päätyy kaikkea muutakin jätettä. Kemikaaleja, öljyä ja metalleja on jo siinä määrin, että esimerkiksi isoista koralliriutoista jopa puolet on tuhoutunut. Saasteet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti merien terveyteen, ja loppukädessä myös tavallisen ihmisen elämään. Maailmalla on herätty jo jonkun aikaa sitten, ja eri valtiot ovat tiukentaneet lainsäädäntöään katkaistakseen tämän tuhoisan kierteen. Myös normaali ihminen voi valinnoillaan ja teoillaan vaikuttaa merien tilaan, ei tarvitse olla aktivisti ajatellakseen ympäristöystävällisesti.

Lainsäädäntö muovijätteen osalta kiristyy

Kierrätys on ollut lakisääteistä Suomessa ja useissa länsimaissa jo vuosia. Koska muovi varsinkin on todettu erittäin hitaasti hajoavaksi tuotteeksi, sen uusiokäyttöä on harrastettu jo pidempään. Valitettavasti arvioidaan, että vain viisi prosenttia maailman muovijätteestä kierrätetään. Ruandassa ja Keniassa on tähdätty muovipussien täydelliseen kieltoon. Niiden valmistus, käyttö ja myynti on kielletty, ja sanktiona saattaa olla vankeutta. Muovipussit muodostavat ison osan maailman merien jätteestä, joten on sanomattakin selvää, että niiden käytön rajoittaminen on ympäristöystävällinen teko. Mikromuovit, joita löytyy kosmetiikkatuotteista kuten kuorinta-aineista ja suihkugeeleista sekä tietyistä kankaista, ovat nyt kiellettyjä Yhdysvalloissa, Isossa Britanniassa ja muutamassa muussa maassa. Ongelma mikromuoveissa on, että niitä nykytekniikalla on mahdotonta puhdistaa vedestä. On tehty mittauksia, joissa mikromuoveja on jo juomavedessäkin. Manuaalinen puhdistus on tietenkin yksi ongelmaan pureutuvista ratkaisuista. Muoviroskapyörrettä Tyynellä valtamerellä on nyt ryhtynyt hoitamaan hollantilainen The Ocean Cleanup järjestö, koska kansainväliset yhteisöt eivät ole päässeet sopuun ongelman hoidosta. Roskat kerätään talteen siiloihin puomien avulla ja merivirtoja hyväksi käyttäen, josta ne siirretään kierrätettäviksi. Tämän isoimman roskapyörteen arvioidaan puolittuvan viiden vuoden sisällä.

Innovaatio ja teknologia avuksi

Portsmouthissa Isossa Britanniassa tutkijat ovat vahingossa kehittäneet superentsyymin, joka voi muutaman vuoden päästä vakavasti auttaa maailman merien puhdistamisesta muoviroskasta. Alunperin Japanista löytynyttä luonnollista muovia hajottavaa entsyymiä muokattiin laboratorio-olosuhteissa, jolloin huomattiin sen muovia hajottava kyky oli kasvanut viidenneksellä. On kaavailtu, että tämä myrkytön ja biohajoava entsyymi voisi muutaman vuoden sisällä osaltaan ratkaista jättimäisten muovijätelauttojen hävittämisen. Toisaalta tilanne vaatii vielä lisää tutkimustyötä, yhtä ongelmaa ei haluta ratkaista ja huomata, että toinen, vakavampi on saatu aikaan. Surffarit ovat olleet huolissaan merien tilanteesta jo useita vuosia. Erilaiset kampanjat rantojen puhdistamiseksi ovat aikaansaaneet hyvää, mutta ne ovat kuin tippa valtameressä. Joitakin vuosia sitten Australian Perthissä kaksi surffarikamua kehittivät laitteen, jota voisi kutsua meri-imuriksi.

Kelluvaa isoa muoviämpäriä muistuttavan laitteen voi jättää lillumaan veteen noin vuorokaudeksi, jossa se imaisee itseensä kaiken ympärillä olevan roskan ja suodattaa veden takaisin mereen. Lähinnä satamiin suunniteltu laite maksaa joitakin tuhansia, mutta kenties suuremmassa mittakaavassa sitä voisi kuvitella avovesiäkin puhdistavaksi aparaatiksi. Ja jos merialueet saadaan puhdistettua, on aika elvyttää menetetty ympäristö, jos mahdollista. Koralliriutat normaalitilassa vaativat kymmeniä vuosia kasvaakseen. Tutkijat ovat huomanneet, että jos korallit pilkkoo todella pieniksi kappaleiksi, ne kiihdyttävät kasvuaan jopa 25 kertaisesti. Karibialla näistä yrityksistä on saatu lupaavia tuloksia, ja uusia innovaatioita on toivottavasti luvassa paljon lisää tulevina vuosina.