Laivamatka Etelä-Amerikkaan

Me suomalaiset olemme yleisesti ottaen melko konkareita mitä tulee laivamatkailuun – olemmehan jo pitkään nauttineet mukavista laivamatkoista ja risteilyistä rakkaiden naapuriemme Ruotsin ja Viron satamiin. Mutta entäpä jos mieleen juolahtaa ajatus vähän pitemmälle suuntautuvasta merimatkasta, vaikkapa niinkin kauas kuin Etelä Amerikkaan? Sinne lähteminen ei olekaan niin yksinkertainen asia kuin ottaa reppu selkään ja suunnata ruotsinlaivalle seisovan pöydän antimet jo silmissä siintäen. Ymmärrämme varmasti, ettei Suomen ja Etelä-Amerikan välillä olisi kovinkaan kannattavaa pitää yllä suoraa meriyhteyttä – pitkä etäisyys ja Itämeren ja Suomenlahden talviolosuhteet merkitsisivät suuria investointeja varustamoille. Sen sijaan Suomen ja jonkin muun Euroopan maan sataman välisellä liikenteellä päästään alkuun matkasta, ja Euroopasta löytyy sitten satamia, jotka liikennöivät Etelä-Amerikan satamiin.

Otetaanpa esimerkkinä vaikka Belgian Antwerpen; sinne nimittäin on pari vuotta sitten avattu rahtilinja Vaasasta. Antwerpenista taas pääsee laivalla Uruguayn Montevideoon, ja kas – olet tuota pikaa eteläamerikkalaisen maan kamaralla! Lähdetäänpä katsomaan minkälainen seikkailu tällainen laivamatka Etelä-Amerikkaan oikein olisi.

Rahtilaivalla matkaaminen

Kuten olet varmasti arvannutkin, rahtilaivalla matkustaminen ei ole varsinaista luksusristeilemistä, mutta asiansa se ajaa. Kun matkustaa rahtilaivalla, on melkeinpä päivänselvää, että matkanteko on hidasta – rahti ja sen kuljettaminen on tärkein asia, ja sen mukaan myös määräytyvät ne satamat missä pysähdytään, eikä pysähdyspaikoissa välttämättä pääse käymään maissa. Sääolosuhteet ja muut epämääräiset tekijät ja sattumukset voivat venyttää aikatauluja, ja silloin täytyy vain sietää tietynlaista epävarmuutta; tarkat suunnitelmat voi ehkä heittää romukoppaan. Eräs pariskunta, joka teki juuri tällaisen rahtilaivamatkan Antwerpenistä Uruguayn Montevideoon, matkasi kuusi viikkoa määränpäähänsä. Siinä varmastikin oppii ymmärtämään, minkälaista on olla merellä niinkin kauan! Asuntona saattaa olla vain 15 neliön kokoinen hytti – ilman ikkunaa. Nettiyhteydestä, televisiosta tai muustakaan viihdearsenaalista on turha haaveilla. Seurana ei useinkaan ole aluksen miehistön lisäksi kovinkaan monta muuta matkustajaa, joten pitkästyminen on todellinen uhka tai sitten mahdollisuus.

Jos on tottunut hektiseen elämänrytmiin, tiukkoihin aikatauluihin ja alati nurkan takana odottaviin deadlineihin, saattaa tällainen pysähtyminen tehdä todella hyvää! On varmasti mielenkiintoista myös mahdollisesti voida tutustua muihin matkustajiin, jotka saattavat olla kokeneita matkustajia. Ainakin he ovat nyt kanssasi seikkailemassa Atlantin yli! Jos muita matkustajia ei ole tai heitä ei tapaa, on ainakin erinomainen tilaisuus seurata, minkälaista on merimiesten todellinen arki, ja kurkistaa heidän kulttuuriinsa ja maailmaansa. Tuuria tämä tietysti edellyttää; kaikki kapteenit ja miehistöt eivät välttämättä huomioi matkustajia muuten kuin tarjoamalla kyydin ja ruokailut.

Mitä tekemistä rahtilaivalla voi olla

Mitä tekemistä rahtilaivalla voi olla

Niin, ne ruokailut! Tämän alussa mainitun pariskunnan mukaan ruokailut olivat samankaltaisena toistuvien päivien kohokohtia, ja ne toivat kaivatun, säännöllisen rytmin matkustamiseen. Yleensä ruoka on tällaisilla rahtilaivamatkoilla melko yksinkertaista: lihaa, kalaa, perunaa, ei mitään krumeluureja tai hienoja kastikkeita, jälkiruoaksi hedelmää, vaikkapa viipaloitua vesimelonia. Kokin kyvyistä tietysti riippuu, tuleeko matkan aikana painoa lisää vai väheneekö se!

Joissakin laivoissa on mahdollisuus kuntoilla esimerkiksi kuntopyörällä, tai jopa lenkkeilemällä kannella ympäri laivaa, sekä pelaamalla pingistä. Tärkeä ajanviete on varmasti lukeminen, ja siihen voikin kuuden viikon matkan aikana varmasti uppoutua hyvin omintunnoin. Monesti laivalla on jonkinlainen kirjakokoelma, ja kun kirjat ovat todennäköisesti englanniksi tai espanjaksi kirjoitettuja, on tässä mainio mahdollisuus petrata vieraan kielen taitojaan. Toki kannattaa ottaa lähtiessä mukaansa myös suomenkielistä kirjallisuutta – tai vaikka vino pino sanaristikkolehtiä. Joten jos olet mieleltäsi utelias, hieman seikkailuhenkinen, nautit merimatkoista, etkä tylsisty helposti, saattaa tässä olla maailmaa avartava kokemus matkailussa!