Lähettänyt on huhti 20, 2018 in Laivat

Maailman kalleimmat yksityisveneet

Joka kesä saa lukea lehdistä, kuinka Kimi Räikkönen tai Teemu Selänne on parkkeerannut luksusveneensä Hangon tai Kotkan edustalle. Miljoonia maksaneet alukset näyttävät hulppeilta, mutta verrattuna maailman isoimpiin yksityisomistuksessa oleviin jahteihin, ne käyvät enemmän sen köyhän serkkupuolen asemasta.

Maailman kalleimmat yksityisveneet

 

Ruotsalainen jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovic osti itselleen 20 miljoonaa maksaneen veneen Los Angelesiin muuton kunniaksi. Kaikkien muiden herkkujen lisäksi jahdista löytyy karaokehuone. Silti, summan saa kymmenkertaistaa, jos mielii maailman kalleimpien veneiden omistajien kerhoon. Biljonäärit tykkäävät tuhlata rahojaan kalliisiin leluihin. Hulppeat talot, yksityiset saaret ja tilaustyönä tehdyt lentokoneet kuuluvat jokaisen itseään arvostavan raharikkaan inventaarioon, ja tietenkin kirsikkana kakussa on se kaikkien kadehtima järjettömän kallis jahti. Pelkästään miljoonaveneen ulkokuori ei maksa maltaita, myös jokaisen makuun räätälöity sisustus ja lisävarusteet lisäävät hintaa. Vesiskootterille tai kahdelle pitää löytyä tilaa, ja jos haluaa nopeasti maihin on helikopterille saatava laskeutumisalusta. Eikä lisävarustelu olisi täydellistä ilman omaa sukellusvenettä. Varsinaisen ostohinnan lisäksi miljoonajahti vaatii henkilökuntaa, usein enemmän kuin se pystyy tarjoamaan tilaa vieraille. Vierasvenesatamien maksut eivät ole halpoja, ja usein rahaa kuluu pelkästään huviveneen ylläpitoon kymmeniä miljoonia vuodessa.

 

Shoppailua miljonäärien tyyliin

Vuosittain Monacossa järjestetään uiva venenäyttely. Ja venenäyttelyllä tässä tapauksessa tarkoitetaan yli sataa miljoonaluokan jahtia, joista useimpien kannelle pääsee vain kutsulla ja olemalla vakavasti potentiaalinen ostaja. Tavallinenkin tallaaja voi ostaa lipun alueelle noin 150 euron hintaan, ja kymmenet tuhannet uteliaat pääsevät ihastelemaan, kuinka yksi prosentti maailman ihmisistä kuluttaa rahansa. Lähtöhinta karkeasti arvioiden on noin miljoona dollaria per metri, eli 20 metrisen jahdin voi halvimmillaan saada 20 miljoonalla dollarilla. Riippuen kuitenkin varustelutasosta ja kuka jahdin valmistaa, hinta helposti kymmenkertaistuu. Infinity altaaat ja asiakkaan toiveen mukaan tehdyt sisustusratkaisut kullattuine huonekaluineen ovat itsestäänselvyys, koripallokentät ja elokuvateatterit vaativat hieman enemmän rahaa ja suunnittelua. Uusia moderneja alusmalleja myös markkinoidaan vuosittain ökyrikkaille. Kaikki näistä eivät pääse tuotantoon asti, mutta esimerkiksi brittiläisen Zaha Hadidin saksalaiselle BlohmVoss veneenvalmistajille suunnittelema JAZZ linjasto on jo tuotannossa. Tavalliselle tallaajalle sen sulavat linjat tuovat mieleen enemminkin avaruusaluksen kuin valtamerikäyttöön tarkoitetun jahdin.

Kaikkein hintavimmat jahdit

Ei varmaan tule yllätyksenä, että öljybiljonäärit ja venäläiset oligarkit ovat maailman kalleimpien jahtien omistajien kärkipäässä. Microsoftin toinen perustaja Paul Allen löytyy kyllä useimmilta listoilta 200 miljoonan hintaisella Octopus jahdillaan, mutta se alkaa olla alahinta kun tarkastellaan aivan huippuveneitä. Roman Abramovitsh omistaa Eclipse nimisen jahdin, jonka on sanottu olevan maailman toiseksi suurin yksityisessä omistuksessa oleva vene. Arviolta 800 miljoonan euron arvoinen alus on varusteltu kaikilla mahdollisilla mukavuuksilla, mukaanlukien ohjusten torjuntajärjestelmä ja mahdollisten paparatsien kuvausyritykset estävä laserjärjestelmä. Kätevää eikö! Maailman kalleimmaksi alukseksi on sanottu Streets of Monaco nimistä jahtia. Yhden biljoonan arvoinen vene muistuttaa enemmän uivaa kaupunkia kuin varsinaista venettä. MOnacon F1 Gran Prixn ympärille suunniteltu kokonaisuus sisältää luonnollisesti pienoiskoon mikroautoradan ja muita kuuluisia Monacon nähtävyyksiä. Tosin viimeisimmät tiedot tämän aluksen kohtalosta eivät kerro, onko sitä rakennettu sittenkään. Muutama vuosi sitten netissä pyöri huhuja uskomattoman arvokkaasta veneestä, jonka omisti joku salaperäinen biljardööri kaukoidässä. Kullalla ja timanteilla koristellun jahdin arvon sanottiin olevan yli 4 biljardia. Jonkin ajan kuluttua koko juttu paljastui internet huijaukseksi. History Supreme nimistä paattia ei ollut koskaan olemassakaan. Joten vaikka Streets of Monaco on vieläkin joillakin listoilla maailman arvokkain huvivene, ennen kuin se lipuu lähisatamaan voi pysyttäytyä skeptisenä.

Kaikkein hintavimmat jahdit