Lähettänyt on maalis 14, 2018 in Laivat

Monipuoliselle jokiristeilylle Eurooppaan

Miltä kuulostaisi leppoisa loma tutustuen Euroopan kauneimpiin kaupunkeihin ja samalla ihaillen ohi kiitäviä upeita maisemia risteilyaluksen kannelta. Nauttia aamiaista yhdessä keskieuroopan maassa ja olla jo toisessa illallisaikaan.

Monipuoliselle jokiristeilylle Eurooppaan

Jokiristeily on vaivaton vaihtoehto, jos lomallaan ei kaipaa kovaa menoa ja hulinaa, mutta nauttii silti ajatuksesta, että näkee useampia paikkoja viikon tai parin aikana. Samaan tyyliin kuin valtameriristeilyissä, jokiristeilyissäkin pysähdytään kohdekaupungeissa, joissa voi käydä joko opastetulla kierroksella tai seikkailla ihan itsekseen. Euroopassa on useita pitkiä jokia, ja suurimmassa osassa niistä järjestetään täyden ylläpidon risteilyjä. Pakettivaihtoehtoja on monia, joidenkin hintaan kuuluu kaikki kaupunkikierrokset illallisineen, toiset tarjoavat mahdollisuuden hieman omatoimisempaan matkailuun. Ympäri vuoden järjestettävillä risteilyillä voi aina ajankohdan mukaan ihailla ja osallistua sesonkijuhlallisuuksiin. Jouluristeilyt ovat suosittuja, ja saksalaiset ja ranskalaiset joulutorit kokemisen arvoisia elämyksiä. Kesäisin voi samaan tyyliin ihailla kaupunkikulttuuria, ja joillakin reiteillä pistäydytään upeissa eurooppalaisissa linnoissa. Enimmäkseen jokiristeilyt houkuttelevat hieman vanhempia turisteja, ja varsinkin amerikkalaiset ovat ottaneet ne omakseen. Suomestakin järjestetään usean matkatoimiston organisoimia pakettimatkoja eri kohteisiin, yleensä sisältäen lennot lähtökaupunkiin ja takaisin. Suomalaisten matkanjärjestäjien lisäksi kotimainen Kristina Cruises tarjoaa reittejä muutamissa eurooppalaisissa kohteissa. Jokiristeilyistä on tulossa suositumpaa. Hinnat ovat viime vuosina laskeneet, ja ajatus rentouttavasta ja seesteisestä lomasta viehättää yhä useampaa. Matkanteon helppous ja samanhenkisten ja -ikäisten seura laivalla vetoaa enenevässä määrin vuositasolla.

Suosituimmat reitit

Portugalissa Dourojoen risteilyt ovat hyvin suosittuja kansainvälisesti. Portviinin ystävälle matka on loistava elämys, iso osa reitistä kulkee viininviljelyalueiden läpi. Portugalista alkanut risteily kulkee rauhallisesti läpi rentouttavien maisemien päätyen Espanjan puolelle Salamancaan. Matkalla käydään ihastelemassa Bragan ja Vila-realin puutarhoja ja linnoituksia, ja vieraillaan Mateus palatsissa. Ranskassa on useita eri reittejä risteilyille. Niistä useimmat keskittyvät viinialueisiin, joita rehellisyyden nimissä ei voi Ranskassa välttää. Jos kotimaisuus on valttia, Kristina Cruises tekee Barge-risteilyjä Pariisista ja muutamasta muusta lähtökaupungista. Niiden hyvänä puolena voidaan pitää alusten pientä kokoa, vain 20 matkustajaa ottavat laivat takaavat rauhallisen loman. Keskieuroopan risteilyt ovat samaan tyyliin useiden eri järjestäjien organisoimia ja valikoima on runsasta. Danube risteily lähtee Prahasta, josta se jatkuu Nurenbergin kautta Budabestiin. Wienissä matkalla on mahdollisuus nauttia klassisesta konsertista. Tämä kolmen pääkaupungin yhdistelmämatka kattaa vaativammankin kulttuurituristin odotukset. Klassiset Tonavan risteilyt mutkittelevat Saksan, Itävallan ja Unkarin maisemissa. Laiva liikkuu pääsääntöisesti öisin, joten päivisin on aikaa tutustua kunkin kohteen tarjontaan. Matkalla näkee palan parasta Eurooppaa, mutta myös itäblokin maiden vielä nytkin osittain surulliset teollisuusrauniot. Aikaisemmin jo mainittu jouluristeily kulkee pitkin Reiniä, ja matkalla vieraillaan kuudessa eri kaupungissa. Amsterdamista alus suuntaa kohti Kölniä, ja päätyy sieltä lopulta Strasbourgiin. Eurooppalainen joulukulttuuri eri ruokineen ja luonnollisesti viineineen hellii matkustajaa ja virittää kunnon juhlatunnelmaan.

Suosion salaisuus on laatu

Alas tulleet risteilyjen hinnat selittävät osaltaan niiden viime aikojen suosion, mutta olemassa useita muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen. Vaikka kokonaishinnaltaan jokiristeily maksaa noin reilusta tuhannesta eurosta ylöspäin, suurin osa paketeista sisältää täyden ylläpidon juomineen ja juomarahoineen. Laivat ovat moderneja, varustettu nettiyhteyksillä ja jotkut yhteiskäytössä olevilla tietokoneilla. Ruokaan ja palveluun satsataan, ja viihdykettä laivalla tarjotaan aina kuhunkin kohteeseen sopivalla tyylillä. Eri kohteista pidetään esittelyjä ja luentoja, ja joillakin reiteillä on mahdollisuus osallistua kyseisen maan kansallisruuan kokkauskurssille.

Tosi on, että eläimilläkin on tunteet

Jos pidemmät risteilyt eivät viehätä, on mahdollisena ajatuksena puolen päivän jokiristeilyt kohdekaupungista. Pariisi näyttää erilaiselta Seineltä katsottuna, ja Lontoo tarjoaa uusia elämyksiä lounasristeilyllä. Rauhallisesti joella lipuen sielukin lepää.