Onko Antarktiksen risteily vaaran arvoinen?!

Antarktis onkin hieman haastavampi matkakohde ihmiselle, joka haluaa käydä jokaisella maanosalla tai ihan vain seikkailunhaluiselle matkailijalle, joka arvostaa kylmiä olosuhteita. Lähes kaikkialle muualle pääsee useampia reittejä käyttäen – autolla, junalla, lentäen tai laivalla.

Antarktiksen risteily
Antarktiksen risteily

Antarktikseen voi oikeastaan ainoastaan lentää erityisillä tilauslennoilla tai risteillä sinne laivalla, silti kummatkin vaihtoehdot useimmiten vaativat matkailijaa matkustamaan lähtöpaikkaan, mistä pääsee jatkamaan antarktikseen. Suosituimmat lähtökohdat ovat Argentiinasta tai Uusi Seelannista lähtevät risteilyt tai vaihtoehtoisesti vaarallisen Drakensalmi-vesistön yli lentäminen. Myös Etelä-Afrikasta järjestetään paljon matkoja Antarktikseen, josta voi lentää suoraan etelänavalle. Etelänavalla voi viettää muutamia tunteja, Antarktis ei siis ole perinteinen matkakohde siitä, että sinne voisi majoittua viikoiksi tai edes päiviksi kerrallaan. Pysyvää asutusta ei ole lainkaan, satunnaisia väliaikaisia tutkimustyöleirejä lukuunottamatta. On myös otettava huomioon, ettei useamman päivän laivamatka sovi kaikille. Silloin melkeinpä kannattaa jättää haaveet ääriolosuhteiden matkakohteesta. Antarktikselle pääseminen vaatii jonkin verran todellista seikkailua ja rohkeutta. Näyttäisi siltä, että edullisin tapa päästä ihastelemaan Antarktiksen luontoa olisi juurikin Drakensalmen – Etelä-Amerikan Kap Hornin ja Antarktiksen Eteläisten Shetlandsaarten välinen vesistö – kautta matkustaminen. Sekään ei ole halpaa, matkojen hinnat ovat nelinumeroisia, yli €7000 kustantava retki tuntuu olevan aika edullinen hinta tämän tyyppiselle reissulle. Kuinka vaarallinen tuon vesistön ylittäminen sitten todellisuudessa on?

Drakensalmen ylittäminen

Useammat matkasivustot kertovat, ettei tämä reissu olisi todellisuudessa niin pelottava, miltä internetti saa sen kuulostamaan. Kuitenkin on edelleen oltava hieman skeptinen, sillä totta kai matkatoimistot haluavat lohduttaa potentiaalisia maksumiehiään. Kun tutkii esimerkiksi retken suorittaneiden kirjoittamia blogeja paljastuu eri totuus – reissu ei todellakaan ole heikkovatsaisille! Eräs matkustaja kertoo, että vaikka keli oli kaunis ja vesistö näytti rauhalliselta, laivan kapteenin kehoitus kaikille syödä runsaasti pahoinvointilääkettä ei tullut turhaan. Vaikka vesi näyttäisi tyyneltä tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti tyypillisen myrskyisäksi, jolloin näky laivan ikkunasta muistuttaa lähinnä pesukoneen pyörimistä. Blogissa kerrotaan, että kannattaa muistaa pitää tiukasti lautasestaan ja juomalasistaan kiinni ruokaillessa, tosin myös tuoli ja pöytä saattaa lähtee lentoon hetkenä minä hyvänsä! Hurjimmat matkustajat hurraavat myrskyn keskellä aaltojen nousten yli laivan keulan, vaikka terve pelko olisi varmasti tässä kohtaa paikoillaan. Tunnelma on kuin hurjan huvipuistolaitteen kyydissä. Drakensalmea ylittävät laivat pääsevät kyllä lähes poikkeuksetta perille, matkustajatkin tietysti tallessa ja parhaimmillaan hyvinvoivina, mutta kannattaa ehdottomasti harkita tarkkaan kestääkö vatsasi tätä matkan osuutta. Salmen ylittäminen kestää peräti kaksi vuorokautta.

Suomesta lähtevät seikkailijat

Suomen matkasivustot puhuvat Antarktiksesta lähinnä tutkimusmatkojen päämääränä. Kuitenkin yksityishenkilöillekin on tarjolla matkoja arktisiin olosuhteisiin suunnitelluille “turvallisilla ja mukavilla” laivoilla – heti ei löytynyt palautetta reissun tehneiltä suomalaisilta, lienevätkö päässeet takaisin koto-Suomeen ollenkaan? No, vitsit sikseen! Tutkimusmatka-aluksia, joilla pääsee tutustumaan Antarktikseen, ovat MS Midnatsol, MS Fram, MS Spitsbergen sekä MS Roald Amundsen. Lähdöt ovat edelleen Etelä-Amerikasta, lähinnä Chilestä, Argentiinasta tai Uruguaysta. Suomalainen matkatoimisto Sagamatkat kuitenkin tarjoaa erityisetuna useampia maihinnousuja, mitkä eivät ole itsestäänselvyyksiä kaikilla matkanjärjestäjillä. Ota siis selvää retkiohjelmasta, ettet pety maksettuasi itsesi kipeeksi matkasta, jonka päätteeksi et voikaan sanoa astuneesi Antarktiksen maanosalle! Sagamatkoilla voit harrastaa melontaa jäämeressä ja vaeltaa Antarktiksella ammattitaitoisen tutkimusmatkatiimin opastuksella. Ne, jotka eivät ole ihan niin uhkarohkealla päällä voivat bongata muun muassa leopardihylkeitä, ryhävalaita, pingviinejä ja merilintuja laivasta käsin. Antarktiksen reissu vaikuttaisi unelmalomalta extreme-lajeista innostuville, eli ei muuta kuin säästämään toteuttaaksesi elämäsi matkan! Toisaalta myös Korkeasaaren arktista osastoa on kehuttu näkemisenarvoiseksi… Ehkä itse pysyttelen siellä vielä toistaiseksi!