Lähettänyt on touko 4, 2018 in Laivat

Tukholmaan ja takaisin tyylillä

Ruotsinlaivalla risteily kuuluu suomalaisen perusvelvollisuuksiin. Jollei ainakin kerran elämässään ole seilannut lahden yli naapurimaan pääkaupunkia ihailemaan, on asia syytä korjata pikaisesti.

Viking Line ja Silja Line ovat tehneet autolautalla tapahtuvia risteilyjä aina 70-luvulta saakka. Pitkään Silja Linea pidettiin hienompana vaihtoehtona, mutta vuosikymmenten saatossa on molempien taso ja tarjonta kohdanneet toisensa. Kapasiteetiltaan lautat ovat olleet aina samaa kaliiberia, hyttipaikkoja on riippuen laivasta kahdelle-kolmelletuhannelle ihmiselle. Jos Tukholmaan menoa ajattelee vain siirtymisenä paikasta toiseen, ajatuksena autolautta kuulostaa tehokkaalta ja minimalistiselta. Sitä ruotsinlaivat juuri eivät ole. Jo alusta asti tarkoituksena on ollut tarjota risteilyelämys, jossa mahdollinen autopaikka on vain kirsikkana kakussa.

Ruokaa ja huveja

Ruotsinlaivan noutopöydät ovat legandaarisia. Herkkuja notkuvat vadit ovat vetäneet kansaa nautiskelemaan melkein alusta asti, ja ne ovat edelleen kaikesta ravintolatarjonnasta suosituimpia. Katkaravut, jotka olivat harvinaista herkkuja maissa aikoinaan, ovat vieläkin pitäneet pintansa ja uusia ruokasuosikkeja kokeillaan aina säännöllisin väliajoin. Molemmat ruotsinlaivat ovat aina saaneet ylpeillä ravintoloidensa huipputarjonnalla. Viinejä, joita Suomesta ei ole saanut, ovat asiantuntijat valinneet menuille. Coctailit ovat aina olleet kansainvälistä tasoa ja ruokatuote on kehittynyt raudankovien ammattilaisten suunnittelemana. Nykyään risteilijöitä hemmotellaan teemaviikoilla, ja jopa Michelin tähden paikkojen kokit tekevät vierailuja laivojen keittiöihin. Hulppeita raaka-aineita lennätetään maailman toiselta laidalta asti, mutta verovapauden takia hintataso on silti jokaisen kukkarolle sopiva. Lisääntyneet aasialaisturistit ovat myös muokanneet laivojen ravintolatarjontaa, ja sushi-ravintolat ovat löytäneet oman asiakaskuntansa. Hyvien ruokien ja juomien nauttiminen on vain osa risteilykokemusta. Yleensä kansaa viihdyttää sekä jokailtainen show alkuillasta, klassinen puolenyön show, sekä yksi tai useampi tanssiorkesteri. Tarjontaa on laidasta laitaan, ja usein lapsetkin saavat olla alkuillan mukana ensimmäistä showta seuraamassa. Varmaankin suurin osa suomalaisista viihdetaivaan tähdistä on vieraillut jommalla kummalla ruotsin risteilijällä. Ja jos nimekkäitä esiintyjiä ei ole, erilaiset trubaduurit laivaorkestereiden lisäksi viihdyttävät kansaa. Pianistit ja jazz-kombot eivät myöskää ole harvinaisuuksia, musisointia löytää useasta eri paikasta alusta. Ravintoloiden ja esiintyjien lisäksi laivoilla riittää muitakin huveja. Pelisalit ja kasinot ovat suosittuja, ja jos kerran ei ole käynyt karaokea luikauttamassa niin ainakin jonkinlaista trubaduurin johdattelemaa laulutoimintaa on ainakin todistanut. Lapsille pallomeri on vuosikausia ollut yksi ruotsinristeilyn huippukohdista, ja lapsille on muutenkin suunnattu ohjelmatarjontaa ympäri vuoden. Kylpyläosastot kuuluvat joidenkin risteilijöiden vakiokohteisiin. Poreammeet ja hemmotteluilmapiiri rentouttaa, ja stressitasoa laskevat löylyt saunassa. Ihanat hieronnat tai muut hoidot ovat myös mahdollisia. Lapsillekin löytyy oma allas, jotta perheen pienimmät eivät jää paitsioon. Muusta tarjonnasta on pakko mainita tax free ostokset. Uusimmilla ja uusituilla laivoilla on kivoja putiikkeja entisten tax free hallien sijaan, ja promenadilla voi käyskennellä kuin maissa kauppakadulla konsanaan.

Erityisiä risteilyjä

On olemassa ajankohtia, jolloin risteilyt ovat erityisen suosittuja. Yleensä koulujen loppumisen aikoihin varsinkin abiturientit ja muut kiivaasti uurastaneet opiskelijat virtaavat ruotsinlaivoille hyvin ansaitulle minilomalle. Valitettavasti nämä rentoutumisristeilyt tarkoittavat suomalaiseen tapaan reipasta alkoholin kulutusta. Kapeilla hyttikäytävillä aamuyöstä bilettävät nuoret eivät aina muista, että suljettujen ovien takana saattaa yrittää nukkua perhe. Suomalaisten alkoholin käyttöä ruotsinristeilyillä on kritisoitu vuosikausia. Viime vuosina meno on ollut jonkun verran hillitympää, mutta keskieurooppalaiseen juomakulttuuriin on vielä matkaa. Kun ollaan viihteellä niin myös alkoholin kulutus on samaa tasoa. Nauttii sitten risteilystä perheen kanssa tai ystäväporukalla, on aina olemassa sekä budjetti- että luxusvaihtoehtoja. Jos oikein haluaa säästää, niin hyttipaikkakaan ei ole pakollinen. Iloisilla risteilyillä kun ei aina ehdi edes nukkumaan.

Erityisiä risteilyjä