Lähettänyt on huhti 10, 2018 in Laivat

Venenäyttelyt huokuvat kesää

Samaan tyyliin kuin karavaanarit, veneilijät muodostavat omia yhteisöjään ja saattavat olla hyvinkin intohimoisia harrastuksessaan. Voi melkein sanoa, että veneily on enemmän elämäntapa kuin vain vapaa-ajan viettotapa.

Venenäyttelyt huokuvat kesää

Suomessa veneilyä voi harrastaa sekä järvillä että merialueilla. Kanavia pitkin voi matkustaa suurimpien järvien välillä ja jopa merelle ja takaisin. Pienemmillä järvillä on luonnollisesti suhteellisen eristyksissä, eikä palveluja kuten vesi-, tyhjennys- tai tankkauspalveluja ole. Vaikka venepaikka omassa laiturissa on jokaisen unelma, se harvoin varsinkin merialueilla on mahdollista. Venekerhoilla on usein vartioituja paikkoja tarjolla, ja riippuen alueesta ne saattavat joskus perustua ihan vapaaehtoisten jäsenten vapaa-aikanaan tekemään ilmaiseen työhön. Niinkuin muissakin harrastuksissa, veneilyssä järjestetään vuosittain useita kotimaisia ja satoja ulkomaisia messuja. Erityyppisten veneiden lisäksi messuilta usein löytyy sisustukseen, varusteluun ja muuhun oheistoimintaan littyviä osastoja. Uivat venenäyttelyt ovat kesäisin suosittuja ja vakavien harrastajien lisäksi ne keräävät uteliasta yleisöä tuhansittain.

Messuja maalla ja merellä

Suomessa venemessujen sesongin aloittaa Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Helsingin Kansainväliset Venemessut. Helmikuussa paikkansa pitävä näyttely on maan suurin, ja se kerää vuosittain noin 80 000 kävijää. Se on itse asiassa suurin Messukeskuksessa järjestettävä näyttely ja ottaa haltuunsa kaikki näyttelyhallit. Messuilla luonnollisesti ihastellaan veneitä, mutta oheistuotteiden esittely ja myynti on tullut suositummaksi viime vuosina. Veneen sisustukseen,moottoriin ja lisävarusteisiin on tarjolla esittelyjä ja luentoja, vakuutuksia ja kerhotoimintoja esitellään, ja kalastus ja siihen liittyvät hyödykkeet ovat myös löytäneet paikkansa venemessuilta. Naantalin Venemessut toukokuussa ovat yksi kesän ensimmäisistä uivista venenäyttelyistä. Se keräsi vuonna 2017 132 näytteilleasettajaa ja vierailijoita kävi ennätykselliset 15 000. Messuilla on ohjelmaa ja tekemistä aina suppauksesta muotinäytöksiin, ja varsinkin Naantalissa on perheen pienimmätkin huomioitu Muumien vierailulla. Jotkut veneilyn harrastajat ovat hyvinkin intohimoisia ja saattavat vaihtaa venettä vuoden välein. Joillakin venemessuilla on mahdollista näytteilleasettaa myös käytettyjä veneitä myytäväksi, joten edellisestä mallista on suht helppoa päästä eroon näinkin. Helsingin lauttasaaressa elokuussa järjestettävää Uiva venenäyttelyä mainostetaan Suomen suurimmaksi uivaksi venenäyttelyksi. Varsinkin laajasta purjeveneiden valikoimastaan ylpeä Uiva kerää uteliaita messuvieraita ja lupaa esitellä 250 yksikköä. Totuttuun tapaan ohjelmaa on tarjolla paljon, eikä messualueelta tarvitse poistua, koska sieltä voi luonnollisesti myös ostaa ruokaa. Veneily ei ole halpa harrastus. Tietenkin riippuen veneen koosta siihen saattaa ostohinnan lisäksi upota tuhansia vuodessa. Vakuutukset, venepaikat, talvisäilytykset ihan noin perushankintoina, joiden päälle sisustus, varustus ja käyttökustannukset. Veneen ja moottorin huolto on myös tärkeää, jos haluaa säilyttää jälleenmyyntiarvon tai ylläpitää veneen hyvän kunnon ylipäätään. Venexpo Turun Messukeskuksessa päättää venemessujen kauden. Marraskuussa järjestettävät messut houkuttelevat tuhansia kävijöitä. Ero muihin messuihin on, että Venexpon pääsymaksu on vapaaehtoinen ja niistä saadut tulot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Vuonna 2017 ne menivät Pidä Saaristo Siistinä ry:lle. Tässä mainitut venemessut eivät toki ole ainoita, joita Suomessa järjestetään. Ja jos mielii vastaaviin tapahtumiin lomamatkallaan, on Eurooppa pullollaan veneilyyn liittyviä näyttelyitä.

Monacon hulppea uiva venenäyttely

Syyskuussa Monacossa järjestetään yksi maailman tunnetuimmista ja kalleimmista uivista venenäyttelyistä. Miljonääriostajille suunnattu venenäyttely on avoinna kaikille, jotka haluavat investoida 280 euroa päivälippuun ihaillakseen, kuinka raharikkaat kuluttavat pennosiaan. Peruslipulla ei ole asiaa alusten kannelle, koska miljoonia maksavat luksusjahdit ovat luonnollisesti liian arvokkaita tuhansien uteliaiden kuljeskella. Monacon venemessuille ei järjestäjien mukaan ole pukukoodia, mutta he varaavat oikeuden poistaa vierailija, jos hänen asunsa tai asenteensa ei sovi messujen imagoon. Jos haluaa vierailla jahdeilla, voi ennakkoon ostaa Safiiri passin, jonka hintaa ei ole määritelty julkisesti, mutta joka takaa pääsyn aluksille. Kiinnostuneille tiedoksi, että suositeltavaa on sopia kaikista vierailuista näytteilleasettajien kanssa etukäteen, ja hyvässä lykyssä voi saada myös kutsun coctailtilaisuuteen.

Monacon hulppea uiva venenäyttely